Hulladékhírek‎ > ‎

Szemétválogatás játszva

Felvásárlás Kiürült Toner, 2016. jún. 15. 5:22   [ 2016. jún. 15. 5:24 frissítve ]


Egy új szoftver segítségével tennék hatékonyabbá az újrahasznosítható hulladék kiválogatását. A rendszer fejlesztését az érintőképernyős játékok inspirálták. - írja mernokbazis.hu 

A hulladék szétválogatása nem éppen örömteli elfoglaltság – ragadós, büdös, és könnyen elvághatjuk a kezünket az éles szélekkel. A Jodone nevű vállalat ebből a kicsit sem megnyerő tevékenységből most egy emberek és robotok együttműködésén alapuló játékot készít, amivel a hatékonyságot és a pontosságot növelné.

Az első kísérleti projekt egy minnesotai hulladékfeldolgozó üzemben zajlik, amibe a dolgozókat is bevonták. Először egy érintőképernyőn kiválasztják az újrahasznosítható hulladékokat, majd a megfelelő kategóriába – papír, műanyag, fém stb. – sorolják őket. Az utasításokat a szoftver egy robotkarnak továbbítja, amely a kiválasztott tárgyat megfogja, és a megfelelő tartályba dobja. Akinek átlagon felüli újrahasznosítási arányt sikerül elérnie, bónuszfizetést kap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendszer kezelői felülete (Forrás: Jodone)

Cole Parker, a Jodone vezérigazgatója úgy véli, hogy az emberek szívesen oldanak meg rejtvényeket, és vállalkoznak szellemi kihívásokra. A munka is sokkal érdekesebbé tehető, ha egyfajta játékként tekintünk rá. A ráfordítás azonban pénzügyileg is megtérülhet. A vállalkozás becslései alapján a rendszer 24 millió dollár többletforgalmat generálhat a hulladékfeldolgozó létesítményeknek, ha a szoftvert normál ipari robotokkal kombinálják. Laboratóriumi körülmények között, óránként 2500 tárgy szétválogatása mellett 95%-os pontosságot értek el. Ez nyolcszor gyorsabb sebesség, mint amire egy ember egyedül képes. A minnesotai kísérleti projekt során próbálják ki a szoftvert először a laboron kívül.

Mint az köztudott, a robotok nagyon jók a manuális munkában – főleg amikor milliószor kell ugyanazt megcsinálni. Az emberek ezzel szemben inkább problémamegoldásban, kategorizálásban, azonosításban erősek, és jól boldogulnak akkor is, ha megváltoznak a körülmények – magyarázta Parker. 

Comments