Hulladékhírek‎ > ‎

Élelmiszer hulladék helyzete 2016-02-29

Felvásárlás Kiürült Toner, 2016. febr. 29. 4:57
Egy felmérés szerint az EU-ban évente 90 millió tonna ételt dobunk kukába, világszerte évente 1,3 milliárd tonnát pocsékolunk el, ami az összes előállított élelmiszer egy harmada, miközben 870 millió éhezéssel küzd. 

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint Magyarországon sem jobb a helyzet, a legutóbbi adatok szerint 566 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben.

Csak a háztartásokból 218 ezer tonna hulladékról beszélhetünk, ennek negyede Budapesten keletkezik. Családokra lebontva évente átlagosan 100 kilogramm élelmiszer megy a szemétbe, ami egy átlagos háztartás élelmiszer vásárlásának 10%-át teszi ki. Ez nagyságrendileg azt jelenti, hogy évente 50 ezer forintot dobunk a kukákba élelmiszer formájában.


toner_elelm2

Mindeközben egyre nagyobb problémát jelent az éhezés Magyarországon, és különösen súlyos a gyermekek helyzete. Ötvenezerre becsülik a tartósan éhező gyerekek számát, az időszakosan éhezők akár négyszer ennyien is lehetnek, írta az INDEX az OECD statisztikáira hivatkozva.

A G8-ak vezetői mindez ideáig figyelemfelhívó akciókkal és kampányokkal harcoltak a pazarlás ellen, de most elsőként Franciaország kötelezi törvénnyel arra áruházait, hogy a megmaradt élelmiszert kötelezően jótékonysági célra kell felajánlaniuk.

 A francia törvény értelmében a négyszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltokra vonatkozik majd a szabály, és a megsértése 3750 eurós büntetést von majd maga után. Mindez a jótékonysági szervezeteknek és az élelmiszerbankoknak is fontos, hiszen így olyan élelmiszerforrásaik lesznek, ahonnan rendszeren számíthatnak majd ételre.

Miután az Egyesült Királyságban 150 ezren követelték, hogy legyen hasonló törvény, az Ethical Consumer kihozott egy listát a legkevésbé etikus boltokról, amin az Asda lett az első, a Lidl pedig a második.

toner_elelmhull1

Egy átlagos 4 fős amerikai család háztartásából évente 526kg élelmiszer kerül kidobásra. Fotó: Robert Clark National Geographic

A felhalmozódott élelmiszer-felesleg kérdésével Magyarországon nonprofit és civil szervezetek foglalkoznak, ilyen pl. a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amelynek fórumához nemrég csatlakozott még a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) is.


A hazai szabályozás most is lehetővé teszi a maradék élelmiszerek szétosztását, a logisztika jelenti a nagyobb kihívást, mondta az Indexnek Cseh Balázs, az Élelmiszerbank alapítója és vezetője. Ők a legnagyobb, ezen a területen dolgozó szervezet, indulásuk óta összesen több mint 34,4 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 14,4 milliárd forintot. A legnehezebb feladat, hogy helyi szinten olyan szervezeteket találjanak, amelyeknek megfelelő erőforrásaik vannak az élelmiszerek rendszeres begyűjtésére és kiosztására. „Például hogy legyen egy ember, aki minden szombat este 10-kor el tud menni a Tescóba, elhozni a lejárat előtt álló, felajánlott élelmiszert” – érzékeltette Cseh Balázs, aki szerint egyébként sajnos van egy kontraszelekció a rendszerben, hiszen éppen a legnehezebb helyzetben lévő térségekből hiányzik leginkább a képesség, hogy ezeket megszervezzék.

toner_elelm3

Az INDEX körbekérdezte a nagyobb áruházláncokat is arról, hogy ők mit kezdenek a maradék élelmiszerekkel.

 

  •          Az Auchan 2014 óta működik együtt az Élelmiszerbankkal, első körben tesztüzemmel csak Solymáron és pékárut adnak, később azonban más áruházak és más termékek is bekapcsolódhatnak. A program elindulása óta több mint 146 000 terméket adományoztak, mintegy 16 millió forint értékben. Emellett az Auchan soroksári áruházában 2014 decembere óta, 2015 áprilisától pedig a budaörsi, csepeli és kecskeméti áruházakban állati takarmányozásra a zöldséget és a pékárut is elszállíttatják. Egy áruházból egy hónap alatt körülbelül 18-19 ezer kg zöld hulladékot és 12-15 ezer kg kenyérhulladékot visznek el.
  •         A Tesco is az Élelmiszerbankot említette, már most 40 áruházukból viszik így el a maradékot, év végéig azonban még több áruház beléphet a rendszerbe. Egyelőre ők is csak pékárut adnak, tavaly márciustól idén májusig 171 123 kiló élelmiszert mentettek meg a kidobástól, és adtak át. A vasárnapi zárva tartás miatt pedig vasárnap lejáró egyéb élelmiszereket is adnak majd, zöldségeket, húsokat, tejtermékeket.
  •         A Spar egyelőre elsősorban csak takarmányozásra ad át megmaradt árut állatvédő szervezeteknek, évente átlagosan közel 2000 tonna terméket. Itt is főleg pékáru marad meg.
  •          A CBA megkeresésünkre azt mondta, hogy az üzletláncukhoz csatlakozó franchise-partnerek saját hatáskörben döntenek arról, hogy a közeli minőségmegőrzési idővel rendelkező árucikkeket jelentős árkedvezménnyel értékesítik, vagy felajánlják azokat humanitárius célokra. Szerintük az ilyen típusú adományok helyi szinten, nem pedig központi szervezéssel tudnak hatékonyan és jól működni, hiszen az adott üzlet vonzáskörzetében lévő intézmények, szervezetek lehetnek ennek kedvezményezettjei. Ők nem vezetnek arról központi nyilvántartást, hogy mennyi ilyen típusú terméket adnak át a CBA-boltok.
  •         A Lidl Magyarország tudomása szerint itthon hasonló intézkedés bevezetése még nem volt tervben, de náluk nincs is túl sok felesleg, azt írták a több mint 10 éves tapasztalatuk alapján jól meg tudják határozni, hogy mely termékcsoportból általában mekkora mennyiségre van szükség egy-egy nap. Ehelyett inkább pénzadományokkal próbálnak segíteni. Ezen túl tisztítószereket, tisztálkodási szereket, kozmetikumokat ajánlottak fel, illetve 50 raklapnyi ruhát gyűjtött a rászorulóknak.

Food Waste Comments