Hulladékhírek‎ > ‎

Ázsia belefullad az elektronikai hulladékba

Felvásárlás Kiürült Toner, 2017. jan. 23. 5:16   [ 2017. jan. 23. 5:18 frissítve ]
A tokiói ENSZ Egyetem vasárnap kiadott jelentése szerint több mint 12 millió tonna elektronikai hulladék termelődött 2010 és 2015 között Ázsiában. Ez több mint a gízai nagy piramis súlyának kétszerese – írja az MTI.

Elektronikai hulladék


Az index.hu - n megjelent cikk szerint a műszaki cikkek iránti megnövekedett kereslet hatására Kambodzsa, Kína, Hongkong, Indonézia, Japán, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld és Vietnam 12,3 millió tonna e-hulladékot termelt a vizsgált öt évben. Csak Kínában kétszeresére nőt az e-hulladék mennyisége 2010 és 2015 között; ez 6,7 millió tonna szemetet jelent.

A mutatók szerint 2015-ben az egy főre jutó elektronikai hulladék-termelés Hongkongban volt a legmagasabb (21,7 kilogramm), és Kambodzsában a legalacsonyabb (1,1 kilogramm).

A növekedés érthető: egyre több készülék jelenik meg, egyre több fogyasztó vásárolja őket, és a termékek gyors lecserélése miatt egyre több az e-hulladék.A jelentés kitér az e-hulladékok nem megfelelő és illegális módon történő megsemmisítésére, illetve az újrahasznosításából eredő problémákra is. Az elektronikai hulladékok nem megfelelő kezelése, például a nyílt színi égetés olyan egészségi problémákat okozhat, mint a pajzsmirigyműködés megváltozása, a csökkent tüdőfunkció és fejlődési visszamaradás gyermekkorban.

A jelentés szerint az elektronikai hulladékok megfelelő feldolgozását gátolja a témával szembeni tudatosság hiánya, valamint az, hogy mindehhez pénzre és a környezetvédelmi szabályok betartatására lenne szükség.

FORRÁS: index.hu 
Comments