Hulladékhírek

Eddigi legmagasabb koncentrációban fedeztek fel mikroműanyagot 

2020. május. 04. 10:30 2020. május. 04. 11:30 ZHVG

A műanyag mikroszemcsék minden eddiginél nagyobb koncentrációját mérték a kutatók a Földközi-tenger fenekéről vett mintákban, de valószínűsítik, hogy máshol is ugyanilyen mértékű lehet a szennyezés - írja a Zhvg.

A Manchesteri Egyetem kutatói Olaszország közelében vettek üledékmintákat: volt olyan, amelyben négyzetméterenként 1,9 millió műanyagdarabkát is találtak. Tanulmányuk a Science tudományos lap aktuális számában jelent meg.

A mikroműanyag-darabok között ruházati és más szintetikus textíliák szálai, valamint az évek során széttöredező nagyobb tárgyak apró részecskéi voltak. A kutatók az eredmények alapján úgy vélik, a műanyag mikroszemcsék – vagyis az egy milliméternél kisebb darabkák – a tengerfenék egyes helyein koncentrálódnak, a mélytengeri áramlatok szállítják őket oda.

"Az áramlatok építik az úgynevezett uszadékrétegeket, gondoljunk csak a víz alatti dűnékre, amelyek akár több tíz kilométer hosszúak és több száz méter magasak is lehetnek. Ezek a Föld legnagyobb üledékhalmai között vannak. Döntően igen finom iszapból állnak, ezért sejtettük, hogy találunk bennük mikroszemcséket" – mondta Ian Kane, a nemzetközi kutatócsoport vezetője.

A számítások alapján évente nagyjából 4-12 millió tonna műanyag szemét ömlik az óceánokba, főként a folyókból. Gyakran lehet olvasni a víz színén úszó szeméttömegről, a tudósok szerint azonban ez a látható réteg mindössze az egy százalékát képviseli a tengerekben rejlő hulladéknak, a többi 99 százalékról nem tudni, merre lehet. Szinte biztosra veszik, hogy valamennyi a tengeri élőlények gyomrába jutott, de a nagyobb része összetört és egyszerűen elsüllyedt.

A kutatásban használt minták az Olaszország, Korzika és Szardínia közötti területről származnak. A tudósok szerint a világ számos más helyén működnek hasonló áramlatok a mélyben, tehát amire rábukkantak, nem különlegesség. Aggasztónak találták, hogy ugyanezek az áramlatok szállítják az oxigént és a tápanyagokat a tengermélyi élővilágnak.

Nemrég mutatták ki a Greenpeace kezdeményezésére indított vizsgálatok, hogy már a budapesti csapvízben is van mikroműanyag.A koronavírus, amely a klímaváltozás elleni harcot is a partvonalra szorítja

2020. március 20. 13:49 CHIKANSPLANET
gettyimages-1128162568_1.jpg

A COVID-19 kórokozó, vagy ahogy mindenki emlegeti, a koronavírus, mindössze pár hónap leforgása alatt az egész világ életét felbolygatta: a kínai Vuhan városából indult betegség villámgyorsan eljutott a pandémia, azaz a világjárvány státuszig. Mint minden korábbi, hasonló méretű járvány, a COVID hatásai is szerteágazóak: a nyilvánvaló egészségügyi következmények mellett a gazdaság számos ágazata hatalmas kihívásokkal néz szembe az elkövetkező időszakban. De vajon mennyiben befolyásolja a jelenlegi, rendkívüli helyzet a klímaváltozás ellen folytatott harcot?

A levegő tisztább

A koronavírus leglátványosabb velejárója ebben az aspektusban minden kétséget kizáróan a szén-dioxid kibocsátás mérséklődése, amely a közlekedési korlátozások bevezetése és az ipari termelés jelentős csökkenése miatt nem meglepő. Előbb a járvány bölcsője, Kína, majd a legsúlyosabban érintett európai ország, Olaszország felett figyelték meg a szakértők a levegő drasztikus mértékű tisztulását. Főként az ázsiai ország esetében volt feltűnő a károsanyag kibocsátás csökkenése: a Föld elsőszámú légszennyezőjeként számon tartott ország szén-dioxid kibocsátása körülbelül 25 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Olaszország területén szintén figyelemreméltó, műholdfelvételeken is látható módon csökkent a légszennyezettség.

Mi lesz veled, műanyag?

A fenntartható életmód egyik leghangsúlyosabb szempontja, a műanyaghasználat mérsékletére irányuló törekvések ebben az időszakban érthető módon a háttérbe szorulnak. A koronavírus elleni küzdelem nélkülözhetetlen fegyverei a különböző orvosi eszközök, például az egyszer használatos, műtétekhez használt kesztyűk, katéterek, inzulin tollak, vagy a lakosság által is széles körben használt védőmaszkok, így ezen kellékek a megszokottnál nagyobb számban történő gyártása és beszerzése a veszélyhelyzetben prioritássá válik minden ország számára.

Az olyan, elmúlt években tapasztalt pozitív tendenciák terén is kisebb visszalépés figyelhető meg, mint a fenntartható anyagokból készült csomagolások műanyag társaikkal szembeni favorizálása. A vírus terjedésének korlátozása érdekében ugyanis a szállítók igyekeznek minél biztonságosabban lezárni küldeményeiket, amely több műanyag felhasználását jelenti. A vírus Egyesült Államokban való megjelenésekor a Starbucks is határozott lépésre szánta el magát: megtiltották, hogy a látogatók saját maguk által hozott bögrékbe kérjék a kávét, helyette ideiglenesen ismét az eldobható, egyszer használatos papírpoharak kerültek előtérbe.

Jövőkép

A fenti, közvetlen hatásokon túl számos közvetett tényező is befolyásolja a járványügyi vészhelyzet hosszú távú megítélését. Az otthoni munkavégzés kényszerű, globális tesztje elgondolkodtathatja a nagyvállalatokat az utazási irányelveik esetleges megváltoztatásáról, hiszen az olyan, mindenki számára elérhető szolgáltatások, mint a streaming, vagy az egyszerű videokonferencia a személyes találkozók jelentős hányadát ki tudná váltani. Ez főleg az olyan országokban lenne igazán fontos, ahol a nagy távolságok miatt ezek a találkozók csak repüléssel megoldhatóak.

A rendkívüli helyzet a vállalatok home office intézményével kapcsolatos aggályait is szertefoszlathatja. Azon munkakörök esetében, ahol a mindennapi feladatok elvégzéséhez nem lenne feltétlenül szükséges fizikailag egy helyen tartózkodni a kollégáknak, az otthoni munkavégzés szélesebb körben elérhetővé tétele kézenfekvő döntés lenne. Arról nem is beszélve, hogy ilyen módon az irodaházak, vállalati központok fenntartása, üzemeltetése is jóval kevesebb forrást emésztene fel.

A koronavírus okozta rendkívül helyzet legfontosabb leckéje viszont egyértelműen az emberi empátia területén keresendő: mivel a járvány nem válogat, az országok összetartása kritikus ezekben az időkben, legyen szó a vakcina fejlesztéséről, majd siker esetén terjesztéséről, az adott országban külföldinek minősülő betegek ellátásáról, vagy a jó gyakorlatokkal kapcsolatos tudásmegosztásról. Ez pedig a kórokozó legyőzését követően a klímaváltozás elleni harcban is segítségünkre lesz.

Forrás: CHIKANSPLANET IFJ. CHIKÁN ATTILA BLOGJA


Csak ebben az évben már 7 millió embernek kellett elhagynia az otthonát az időjárás miatt

Felvásárlás Kiürült Toner, 2019. szept. 17. 2:40   [ 2019. szept. 17. 2:41 frissítve ]

Írja az index.hu internetes hírportál.

Az idei év első felében közel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges
időjárás (például viharok és árvizek) miatt a világon az idei év első felében – közölte az országokon
 belüli menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC (Internal
Displacement Monitoring Centre). A jelentést a kormányok, az ENSZ humanitárius ügynökségei és sajtójelentések alapján állították össze.

A szervezet szerint, mivel az év második felében általában gyakrabban fordulnak elő szélsőséges
 időjárási jelenségek, az év végéig az otthonukat elhagyók száma megháromszorozódhat, és
elérheti akár a 22 milliót; ezzel az idei az egyik legsúlyosabb esztendővé válik.

A jelentés megemlíti a Fani ciklont, amely miatt 1,4 millió embernek kellett elköltöznie Indiában és Bangladesben, illetve az Idai ciklont is, amely hatalmas pusztításokat végzett Mozambikban,
Malawiban, Zimbabwében és Madagaszkáron. Iránban a lakosság közel 90 százaléka volt 
árvizeknek kitéve.

Alexandra Bilak, a szervezet vezetője cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy
fordítsa meg a kedvezőtlen folyamatot, és legyen a belső menekültek millióinak segítségére.

Az IDMC jelentésében szerepel az is, hogy a fegyveres konfliktusok miatt 3,8 millió ember
menekült el otthonából, a legtöbben Szíriában, Kongóban, Etiópiában és Jemenben kényszerültek lakhelyük elhagyására.


Forrás: index.hu


Eltakarítják a világ egyik legnagyobb szemétszigetét

Felvásárlás Kiürült Toner, 2017. máj. 17. 2:06   [ 2017. máj. 17. 2:08 frissítve ]

Egy éven belül megkezdődik a Hawaii és Kalifornia között elterülő nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása – jelentette be egy holland alapítvány.

Az Ocean Cleanup alapítvány szerint a rendszer tesztelése még az év végén megkezdődik az Egyesült Államok nyugati partjainál, majd az eredetileg tervezettnél két évvel korábban, már 2018 első felében átszállítják a szemétgyűjtőt a nagy csendes-óceáni szemétszigethez.

A tisztítórendszer vízfelszínen lebegő része olyan, mint egy sorompó, míg a víz alá nyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyag hulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok lassan az U alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

YouTube-videoklip


A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre. Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni.

A rendszer ötletgazdája a mindössze 22 éves Boyan Slat, aki azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyagzacskóval találkozott, mint hallal.

A fiatalember ötlete óriási sikert aratott a filantróp amerikai szupergazdagok körében, amit mi sem bizonyít jobban mint, hogy az alapítványa áprilisban bejelentette, 21,7 millió dollár adományt gyűjtött össze november óta, megteremtve a szükséges anyagi forrást az éles tesztek megkezdéséhez.

A Ocean Cleanup tisztítórendszere ugyan nem képes begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.

Don't Waste It

Ázsia belefullad az elektronikai hulladékba

Felvásárlás Kiürült Toner, 2017. jan. 23. 5:16   [ 2017. jan. 23. 5:18 frissítve ]

A tokiói ENSZ Egyetem vasárnap kiadott jelentése szerint több mint 12 millió tonna elektronikai hulladék termelődött 2010 és 2015 között Ázsiában. Ez több mint a gízai nagy piramis súlyának kétszerese – írja az MTI.

Elektronikai hulladék


Az index.hu - n megjelent cikk szerint a műszaki cikkek iránti megnövekedett kereslet hatására Kambodzsa, Kína, Hongkong, Indonézia, Japán, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld és Vietnam 12,3 millió tonna e-hulladékot termelt a vizsgált öt évben. Csak Kínában kétszeresére nőt az e-hulladék mennyisége 2010 és 2015 között; ez 6,7 millió tonna szemetet jelent.

A mutatók szerint 2015-ben az egy főre jutó elektronikai hulladék-termelés Hongkongban volt a legmagasabb (21,7 kilogramm), és Kambodzsában a legalacsonyabb (1,1 kilogramm).

A növekedés érthető: egyre több készülék jelenik meg, egyre több fogyasztó vásárolja őket, és a termékek gyors lecserélése miatt egyre több az e-hulladék.A jelentés kitér az e-hulladékok nem megfelelő és illegális módon történő megsemmisítésére, illetve az újrahasznosításából eredő problémákra is. Az elektronikai hulladékok nem megfelelő kezelése, például a nyílt színi égetés olyan egészségi problémákat okozhat, mint a pajzsmirigyműködés megváltozása, a csökkent tüdőfunkció és fejlődési visszamaradás gyermekkorban.

A jelentés szerint az elektronikai hulladékok megfelelő feldolgozását gátolja a témával szembeni tudatosság hiánya, valamint az, hogy mindehhez pénzre és a környezetvédelmi szabályok betartatására lenne szükség.

FORRÁS: index.hu 

Autógyártás hulladék nélkül - Ford

Felvásárlás Kiürült Toner, 2016. júl. 24. 22:36

A Ford mind a tizenkét európai gyártólétesítményében elérte, hogy az üzemek hulladék-kibocsátása nullára csökkenjen – közölte az autóipari vállalat a távirati irodával. - írja a www.innoportal.hu  

Ezzel évente hatezer tonnával kevesebb hulladék kerül a lerakókba, mint 2011-ben, ez a mennyiség megfelel egy 12,5 ezer lakosú kisváros hulladéktermelésének.

A Ford így már egyáltalán nem terheli hulladékkal a környezetet, miközben 1,2 millió autót készít évente Európában.

A hulladék-kibocsátás nullára csökkentésében számos innovatív megoldás játszik szerepet: a brit Dagenham üzemben például brikettálják a forgácsoló gépek hűtővizének iszapját, így a gyártási folyamat során újrahasznosítható a benne lerakódott olaj. A spanyolországi Valencia üzemben a reciklálásra már nem alkalmas hulladékot alternatív energiaforrásként hasznosítják.

A zéró hulladék-kibocsátású Ford gyárak sorában a spanyolországi Valencia és a romániai Craiova üzem a két legújabb létesítmény.

A Ford 2015-ben vezette be a gyártási rendszer részeként az új energiamenedzsment operációs rendszert, amelynek segítségével az energiagazdálkodásért felelős csapat felmérheti a gyárak energiaszükségletét, és távolról szabályozhatja az energia- és fűtési rendszereket. Ez is fontos szerepet játszik abban az energia-stratégiában, aminek eredményeképpen a Ford a 2011-es szinthez képest mára huszonöt százalékkal –  évente nyolcszáz gigawattórával – csökkentette áramfelhasználását. A Ford már 2013 és 2015 között is jelentősen mérsékelte vízfelhasználását – egy autó gyártásához a korábbi 4,04 helyett már csupán 3,81 köbméter víz szükséges – akárcsak a szén-dioxid-kibocsátását, ami egy legyártott autóra vetítve 0,78-ról 0,72 tonnára csökkent.

A Ford Motor Co. globális autóipari és mobilitási vállalat, központja a Michigan állambeli Dearborn. Világszerte 201 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 67 gyártóüzemet működtet. A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53 ezer alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig 68 ezer embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa ötven piacán. A Ford Motor Credit Co. mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és huszonnégy gyártóüzem (tizenhat saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és nyolc nem összevont közös vállalkozás) működtetését.

Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították, az európai gyártás 1911-ben indult meg.

Szemétválogatás játszva

Felvásárlás Kiürült Toner, 2016. jún. 15. 5:22   [ 2016. jún. 15. 5:24 frissítve ]


Egy új szoftver segítségével tennék hatékonyabbá az újrahasznosítható hulladék kiválogatását. A rendszer fejlesztését az érintőképernyős játékok inspirálták. - írja mernokbazis.hu 

A hulladék szétválogatása nem éppen örömteli elfoglaltság – ragadós, büdös, és könnyen elvághatjuk a kezünket az éles szélekkel. A Jodone nevű vállalat ebből a kicsit sem megnyerő tevékenységből most egy emberek és robotok együttműködésén alapuló játékot készít, amivel a hatékonyságot és a pontosságot növelné.

Az első kísérleti projekt egy minnesotai hulladékfeldolgozó üzemben zajlik, amibe a dolgozókat is bevonták. Először egy érintőképernyőn kiválasztják az újrahasznosítható hulladékokat, majd a megfelelő kategóriába – papír, műanyag, fém stb. – sorolják őket. Az utasításokat a szoftver egy robotkarnak továbbítja, amely a kiválasztott tárgyat megfogja, és a megfelelő tartályba dobja. Akinek átlagon felüli újrahasznosítási arányt sikerül elérnie, bónuszfizetést kap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendszer kezelői felülete (Forrás: Jodone)

Cole Parker, a Jodone vezérigazgatója úgy véli, hogy az emberek szívesen oldanak meg rejtvényeket, és vállalkoznak szellemi kihívásokra. A munka is sokkal érdekesebbé tehető, ha egyfajta játékként tekintünk rá. A ráfordítás azonban pénzügyileg is megtérülhet. A vállalkozás becslései alapján a rendszer 24 millió dollár többletforgalmat generálhat a hulladékfeldolgozó létesítményeknek, ha a szoftvert normál ipari robotokkal kombinálják. Laboratóriumi körülmények között, óránként 2500 tárgy szétválogatása mellett 95%-os pontosságot értek el. Ez nyolcszor gyorsabb sebesség, mint amire egy ember egyedül képes. A minnesotai kísérleti projekt során próbálják ki a szoftvert először a laboron kívül.

Mint az köztudott, a robotok nagyon jók a manuális munkában – főleg amikor milliószor kell ugyanazt megcsinálni. Az emberek ezzel szemben inkább problémamegoldásban, kategorizálásban, azonosításban erősek, és jól boldogulnak akkor is, ha megváltoznak a körülmények – magyarázta Parker. 

Steve Jobs Portré készült elektronikai hulladékból

Felvásárlás Kiürült Toner, 2016. máj. 18. 6:08

ELEKTRONIKAI HULLADÉKBÓL KÉSZÜLT STEVE JOBS PORTRÉ

Jason Mercier neve nem ismeretlen a művészek körében, több alkotása is elismerést váltott ki társaiból – most unokatestvére megbízásából elkészítette Steve Jobs portréját egy különleges perspektívából – írja aziphonekozosseg.hu.

hulladek, elektronikai hulladek, steve jobs, toner

Már elég sok verzióját láttuk Jobs halhatatlanná tételének, mint tetoválás, szobor, színelőadás, de Jason ennél különlegesebb módon akarta megörökíteni a legendás vezetőt.

Barátait kérte meg, hogy régi elektronikai hulladékaikat ne dobják ki, sőt, keressék elő a pincéből vagy a padlásról és adják oda neki. A billentyűzeteket, alaplapokat, apró chipeket szükség szerint szétdarabolta, majd ragasztóval és rögzítőelemekkel elkezdte összerakni a képet.

A kép megalkotásakor nem csak Apple kütyüket használt fel, hisz Jobs nem csak az Apple korában tevékenykedett, már jóval azelőtt is részese volt az elektronika világának.

Forrás: www.dontwasteit.hu 


Betiltották a kapszulás kávékat

Felvásárlás Kiürült Toner, 2016. ápr. 6. 6:33   [ 2016. jún. 15. 5:28 frissítve ]

Hamburgban betiltották a kapszulás kávék forgalmazásátA német városban korlátozzák az egyszerhasználatos kapszulás kávék használatát és forgalmazását. A környezetvédelmi hatóság azért látta fontos döntésnek a tiltást, mert összesítve nagyon nagy mennyiségű hulladékot termelnek az eldobható kapszulák.

“A csomagolás kiemelkedően magas részét felesleges erőforrás-felhasználásnak is mondhatnánk, így több hulladék keletkezik. Ezen kívül gyakran tartalmaznak szennyező alumíniumot is” - mondta Jan Dube, a minisztérium szóvivője. “A kapszulákat nem lehet újrahasznosítani, vagy ha igen, akkor is csak nagyon nehezen, mert műanyag és alumínium keverékéből jönnek létre. Így ez nem jelent más, mint 6 gramm kávéhoz kapunk 3 gramm csomagolást. Elképesztően rossz arány. Mi hamburgiak pedig úgy gondoljuk, hogy ennek a szemétnek az eltűntetése hatalmas luxus az emberek számára.”

 

Egy megfigyelés azt állítja, hogy a kávékapszulás megoldás főként a nyugat-európai régióban terjedt el. 9,8 milliárd csomagot adtak el 2014-ben és csak 5 százaléka volt újrahasznosítható.

 

(forrás: tisztajovo.hu; greenlaunches.com)


Élelmiszer hulladék helyzete 2016-02-29

Felvásárlás Kiürült Toner, 2016. febr. 29. 4:57

Egy felmérés szerint az EU-ban évente 90 millió tonna ételt dobunk kukába, világszerte évente 1,3 milliárd tonnát pocsékolunk el, ami az összes előállított élelmiszer egy harmada, miközben 870 millió éhezéssel küzd. 

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint Magyarországon sem jobb a helyzet, a legutóbbi adatok szerint 566 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben.

Csak a háztartásokból 218 ezer tonna hulladékról beszélhetünk, ennek negyede Budapesten keletkezik. Családokra lebontva évente átlagosan 100 kilogramm élelmiszer megy a szemétbe, ami egy átlagos háztartás élelmiszer vásárlásának 10%-át teszi ki. Ez nagyságrendileg azt jelenti, hogy évente 50 ezer forintot dobunk a kukákba élelmiszer formájában.


toner_elelm2

Mindeközben egyre nagyobb problémát jelent az éhezés Magyarországon, és különösen súlyos a gyermekek helyzete. Ötvenezerre becsülik a tartósan éhező gyerekek számát, az időszakosan éhezők akár négyszer ennyien is lehetnek, írta az INDEX az OECD statisztikáira hivatkozva.

A G8-ak vezetői mindez ideáig figyelemfelhívó akciókkal és kampányokkal harcoltak a pazarlás ellen, de most elsőként Franciaország kötelezi törvénnyel arra áruházait, hogy a megmaradt élelmiszert kötelezően jótékonysági célra kell felajánlaniuk.

 A francia törvény értelmében a négyszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltokra vonatkozik majd a szabály, és a megsértése 3750 eurós büntetést von majd maga után. Mindez a jótékonysági szervezeteknek és az élelmiszerbankoknak is fontos, hiszen így olyan élelmiszerforrásaik lesznek, ahonnan rendszeren számíthatnak majd ételre.

Miután az Egyesült Királyságban 150 ezren követelték, hogy legyen hasonló törvény, az Ethical Consumer kihozott egy listát a legkevésbé etikus boltokról, amin az Asda lett az első, a Lidl pedig a második.

toner_elelmhull1

Egy átlagos 4 fős amerikai család háztartásából évente 526kg élelmiszer kerül kidobásra. Fotó: Robert Clark National Geographic

A felhalmozódott élelmiszer-felesleg kérdésével Magyarországon nonprofit és civil szervezetek foglalkoznak, ilyen pl. a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amelynek fórumához nemrég csatlakozott még a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) is.


A hazai szabályozás most is lehetővé teszi a maradék élelmiszerek szétosztását, a logisztika jelenti a nagyobb kihívást, mondta az Indexnek Cseh Balázs, az Élelmiszerbank alapítója és vezetője. Ők a legnagyobb, ezen a területen dolgozó szervezet, indulásuk óta összesen több mint 34,4 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 14,4 milliárd forintot. A legnehezebb feladat, hogy helyi szinten olyan szervezeteket találjanak, amelyeknek megfelelő erőforrásaik vannak az élelmiszerek rendszeres begyűjtésére és kiosztására. „Például hogy legyen egy ember, aki minden szombat este 10-kor el tud menni a Tescóba, elhozni a lejárat előtt álló, felajánlott élelmiszert” – érzékeltette Cseh Balázs, aki szerint egyébként sajnos van egy kontraszelekció a rendszerben, hiszen éppen a legnehezebb helyzetben lévő térségekből hiányzik leginkább a képesség, hogy ezeket megszervezzék.

toner_elelm3

Az INDEX körbekérdezte a nagyobb áruházláncokat is arról, hogy ők mit kezdenek a maradék élelmiszerekkel.

 

  •          Az Auchan 2014 óta működik együtt az Élelmiszerbankkal, első körben tesztüzemmel csak Solymáron és pékárut adnak, később azonban más áruházak és más termékek is bekapcsolódhatnak. A program elindulása óta több mint 146 000 terméket adományoztak, mintegy 16 millió forint értékben. Emellett az Auchan soroksári áruházában 2014 decembere óta, 2015 áprilisától pedig a budaörsi, csepeli és kecskeméti áruházakban állati takarmányozásra a zöldséget és a pékárut is elszállíttatják. Egy áruházból egy hónap alatt körülbelül 18-19 ezer kg zöld hulladékot és 12-15 ezer kg kenyérhulladékot visznek el.
  •         A Tesco is az Élelmiszerbankot említette, már most 40 áruházukból viszik így el a maradékot, év végéig azonban még több áruház beléphet a rendszerbe. Egyelőre ők is csak pékárut adnak, tavaly márciustól idén májusig 171 123 kiló élelmiszert mentettek meg a kidobástól, és adtak át. A vasárnapi zárva tartás miatt pedig vasárnap lejáró egyéb élelmiszereket is adnak majd, zöldségeket, húsokat, tejtermékeket.
  •         A Spar egyelőre elsősorban csak takarmányozásra ad át megmaradt árut állatvédő szervezeteknek, évente átlagosan közel 2000 tonna terméket. Itt is főleg pékáru marad meg.
  •          A CBA megkeresésünkre azt mondta, hogy az üzletláncukhoz csatlakozó franchise-partnerek saját hatáskörben döntenek arról, hogy a közeli minőségmegőrzési idővel rendelkező árucikkeket jelentős árkedvezménnyel értékesítik, vagy felajánlják azokat humanitárius célokra. Szerintük az ilyen típusú adományok helyi szinten, nem pedig központi szervezéssel tudnak hatékonyan és jól működni, hiszen az adott üzlet vonzáskörzetében lévő intézmények, szervezetek lehetnek ennek kedvezményezettjei. Ők nem vezetnek arról központi nyilvántartást, hogy mennyi ilyen típusú terméket adnak át a CBA-boltok.
  •         A Lidl Magyarország tudomása szerint itthon hasonló intézkedés bevezetése még nem volt tervben, de náluk nincs is túl sok felesleg, azt írták a több mint 10 éves tapasztalatuk alapján jól meg tudják határozni, hogy mely termékcsoportból általában mekkora mennyiségre van szükség egy-egy nap. Ehelyett inkább pénzadományokkal próbálnak segíteni. Ezen túl tisztítószereket, tisztálkodási szereket, kozmetikumokat ajánlottak fel, illetve 50 raklapnyi ruhát gyűjtött a rászorulóknak.

Food Waste 1-8 of 8